Sursa Digitala cu Atmega8 & LCD 16x2 & LM723 - Pasul -> 1



  Vreau sa prezint realizarea practica a unei Surse Digitale cu Atmega8 si LCD, intr-o combinatie Atmega 8 cu “batranul” integrat LM723.
  Sursa poate debita la iesire tensiune in plaja de 0-25 V si amperaj in plaja de 0-5 A.

  Mentionez inca de la inceput ca aceasta sursa nu este proiectata/conceputa de mine, este un proiect preluat de pe net si realizata fizic de mine.


Proiectul initial al sursei este aici: http://www.kamilszkutnik.pl/zasilacz-mikroprocesorowy-2/

Schema folosita a sursei, este aceasta: 


  Creierul acestei sursei, asa cum se remarca din schema, este microcontrolerul Atmega8 care comanda stabilizatorul LM723.

  Sursa are 8 tensiuni de iesire presetate din soft, tensiuni de 1,5v, 3v, 5v, 9v, 12v, 14,5v, 18v si 24v (nu se pot modifica neavand codul sursa) accesibile rapid prin cele 8 switch-uri conectate la Atmega8
.
  Sursa are limitare de curent, protectie la supratemperatura a finalilor si protectie si avertizare sonora la scurtcircuit pe iesire.

  Pe panoul frontal al sursei mai exista inca 4 butoane, UP, DOWN, MODE si ON/OFF.
  Din butonul MODE se seteaza pragurile de actionare a fanului pentru racirea radiatorului de la finali si temperature maxima la care sursa decupleaza iesirea de la consumator si “asteapta” racirea finalilor dupa care cupleaza iar iesirea la consumator.

  Tot din butonul MODE, in functie de indicatia de pe LCD (randul doi) U sau I se poate seta alta valoare a tensiunii de iesire (in pasi de 0,1v) sau se poate seta un alt curent dorit la iesire din cele doua butoane UP – DOWN.

  Daca se doreste intreruperea rapida a tensiuni de la iesirea sursei, se apasa butonul ON/OFF.

  In schema sursei NU este desenata partea de comanda care se ocupa de comutarea infasurarilor secundare de forta (2x12Vac – 5A) ale transformatorului pentru a reduce disipatia pe tranzistorii finali ai sursei cand sursa livreaza tensiuni mici la iesire. Acesta comanda este realizata cu o rezistenta de 1k, 1 tranzistor BC547, 1 dioda 1N4148 si un releu de 12Vcc, tranzistorul fiind comandat de microcontrolerul Atmega8 (pe pin 26).

Cam asa arata partea de comanda care NU este desenata in schema de pe site:

  Am inceput realizarea sursei prin redesenarea cablajului, cel prezentat pe site este lucrat in Eagle si eu unul nu cochetez/lucrez cu el. Asa ca am deschis Sprint Layout 5 si am inceput proiectarea propriului cablaj conform nevoilor/componentelor mele.

  Sursa este realizata pe doua placi separate, Main Board care contine sursa propriu zisa (sursa reglabila cu 723, comanda fan racire radiator, tensiunile auxiliare de +/- 5Vcc si 12 Vcc) si Auxiliar Board care contine partea de afisare (LCD-ul) “creierul” sursei-microcontrolerul (Atmega8) butoanele pentru selectare tensiuni si setari.

 Pe schema releul care intrerupe iesirea sursei (din butonul On/Off) era alimentat la +5V, neavand momentan acest tip de releu de 5V am montat unu releu de 12V si l-am alimentat din tensiunea de  +12V.

 Pentru ca tot era loc liber pe cablajul proiectat de mine pentru sursa, am inclus pe placa principala (Main Board)  4 stabilizatoare de tensiune (fiind destul loc liber ramas), pentru debitarea a 2 tensiuni auxiliare simetrice de +/- 5Vcc si +/- 12Vcc, ambele tensiuni oferind la iesire maxim 1A.

  Stabilizatoarele folosite sunt 7805 + 7905 pentru tensiunile de +/- 5Vcc si 7812 +7912 pentru tensiunile de +/- 12Vcc.

  Recomandat este folosirea unui mic transformator separat de 2x12Vac – 1A  pentru aceste tensiuni auxiliare, asa avand separare galvanica intre tensiunea furnizata de ele si tensiunea de la iesirea sursei digitale.

 Cam asa mi-au iesit cele doua placi/cablaje.

 Main Board, dimensiuni 140 / 85 mm:





Auxiliar Board, dimensiuni 100 / 100 mm:





 Dupa verificarea cablajelor ca sa nu contina greseli, sa fie conform schemei, am trecut la pasul urmator, realizarea fizica a cablajelor.

 Cablajele sunt realizate prin metoda foto pe ceva placate care le aveam pe “stoc” de cel putin un an, au iesit destul de ok, cu mici imperfectiuni, posibil ca vechimea si depozitarea lor (nu tocmai ca la “carte”), folosirea de solutii ceva mai vechi, au avut un mic cuvant de spus asupra produsului finit, cred eu.

Primul pas in realizarea cablajelor a fost realizarea "filmului" pentru metoda foto, filme facute pe hartie de calc:





Au urmat pasii necesari expunerii UV si developare. Dupa aceea placile au fost puse la corodat.




Cablajele dupa corodare, gaurire si "calcare" silkscreen:







  Fiind multe de explicat/aratat, m-am decis sa prezint realizarea acestei sursei esalonat. pe pasi, aceasta fiind primul pas ce contine schema electrica de principiu, proiectarea si realizarea fizica a cablajelor  ...


Un comentariu: