Sursa reglabila 0-30 V si curent constant 0-3A
Realizarea unei surse pentru alimentarea/testarea diferitelor montaje electronice, sursa care sa poata debita la iesire o tensiune reglabila in limita 0 si 30 vcc, precum si debitarea unui curent constant in limita 0 si 3A, este visul oricarui electronist amator, incepator sau avansat.
Vreau sa va prezint realizarea unei surse reglabile de 0-30V si curent constant 0-3A, sursa care este destul de "populara" printre electronisti, fiind realizata intr-o multitudine de variante/versiuni.
Schema sursei:
Schema sursei nu este asa de complicata pentru un electronist cu ceva cunostinte minime in domeniul electronicii, dar poate speria prin complexitatea ei, un electronist incepator care nu poseda cunostintele necesare.
Descrierea sursei pe scurt, sursa foloseste trei circuite integrate (amplificatoare operationale tip TL081), U1 fiind folosit pentru generarea tensiunii de referinta pentru intreaga sursa, U2 este folosit pentru obtinerea tensiunii reglabile de la iesirea sursei, iar U3 este folosit pentru obtinerea unui curent constant la iesirea sursei (limitare in curent).
Toate piesele folosite la realizarea sursei vor fi verificate inaintea montarii pe cablaj pentru a nu avea surprize neplacute la prima punere in functiune a sursei. Lucrand atent, ingrijit si cu piese verificate in prealabil, nu vom avea surprize neplacute la final si satisfactia unui montaj reusit v-a fi pe masura efortului depus in realizarea sursei reglabile in regim home-made (DIY).
Lista componentelor folosite pentru realizarea sursei reglabile:
Pe langa componentele de mai sus, avem nevoie in primul rand de un transformator care sa poata debita in secundar, minim 24 Vac si 3 A, recomandat este unul cu 28 Vac si minim 3A. Transformatatorul poate fi si unul care sa poate debita mai mult de 3A in secundar, asa transformatorul la un consum de 3A la iesire pe o perioada mai lunga de timp, nu se v-a incalzi prea tare/mult.
Cablajul folosit de mine pentru realizarea acestei surse reglabile a fost desenat/proiectat in programul Sprint Layout 5.
Dupa desenare/proiectarea cablajului, pentru a putea modifica cablajul in functie de componentele folosite de mine, a urmat realizarea fizica a cablajului prin transfer de toner (prin 2009) si apoi plantarea componentelor pe cablaj, dupa ce au fost verificate in prealabil.
Cablajul in fomat PDF sc 1:1
⇓
Asa arata cablajul cu piesele montate:
Pana la montarea intr-o carcasa, a urmat testarea live a sursei "pe masa" , pentru realizarea eventualelor modificari si reglaje.
La momentul realizarii sursei, am folosit ca final pentru aceasta sursa un tranzistor KD607S recuperat de prin televizoarele alb negru, acesta fiind disponibil si pe "stoc".
Dupa verificarea bunei functionari a sursei si mici ajustari-reglari, sursa a fost montata intr-o carcasa:
Panoul frontal al sursei a fost desenat de mine in programul FrontDesigner 3 si apoi realizat de bunul meu prieten Ady (adikontact de pe Elforum), caruia ii multumesc pentru ajutorul acordat de cate ori am apelat la el.
Pe panoul frontal al sursei. dupa cum se vede si in poza, se afla butonul de pornit-oprit al sursei, cele doua potentiometre de reglaj, tensiune si curent, ledul verde care indica functionarea sursei, ledul rosu care indica intrarea in regim de limitare a curentului la iesirea sursei precum si bornele de iesire ale sursei (0-30v ).
Nu am specificat nimic de afisajul care realizeaza afisarea tensiunii (V), curentului (A), puterea consumata la iesirea sursei ( W) si temperatura radiatorului ('Ç), tensiunile auxiliare de +/- 12Vcc si 1 A, actionare cooler racire radiator, acestea fiind realizate cu ajutorul unui PIC 16F877A, acest proiect v-a fi publicat cat de curand intr-o postare dedicata lui pe blog.
In 2017 am re-desenat cablajul sursei si am inclus pe cablaj puntea redresoare, doi finali, rezistentele de echilibrare din emitori, pozitionate pe o latura a cablajului pentru atasarea unui radiator comun si "generos", avand doi finali in loc de unul, sursa poate fi usor modificata pentru a putea debita la iesire si 5A, dar si functionarea tranzistorilor finali mai "reci" la acelasi consum de 3A la iesire.
Si cablajul realizat in fabrica pentru aceasta sursa:
Urmeaza popularea cu piese a noului cablaj, testarea sursei si apoi incasetarea ei.
*****************************************************
Pentru cei interesati de realizarea acestei surse, sunt disponibile cablaje realizate industrial.
Pretul unui cablaj este:
30 lei cablajul + 10 lei transporul - cu virare bani in cont bancar.30 lei cablajul + 18 lei transportul - cu plata ramburs.
Comenzile pot fi facute cu ajutorul formularul de contact de pe blog, primul-venit, primul-servit in limita stocului disponibil.
MOMENTAN STOC EPUIZAT
*****************************************************
Bună seara. M-ar interesa o placa... M-ati putea ajuta? Am mai vorbit în trecut cu dv legat de alt proiect, dar din păcate am pierdut numarul.... Va mulțumesc.
RăspundețiȘtergereSalut.
ȘtergerePutem discuta , trimite adresa de email prin formularul de contact de pe blog.
Multumesc pentru atentia acordata.
Ma intereseaza si pe mine un cablaj pentru inceput, imi puteti spune ce dimensiuni are / multumesc.
RăspundețiȘtergereMomentan NU mai am cablaje pentru aceasta sursa. Ai un fisier pdf sc1:1 al cablajului (modelul vechi) pentru sursa cu ajutorul caruia iti poti realiza cablajulDimensiunile cablajului se vad in foto atasate, adica 105/65 mm.
ȘtergereO sa mai aveti acest cablaj in viitorul apropiat ? Imi placea varianta finala, era frumos executata. Multumesc.
ȘtergereSalut.
ȘtergereNu pot inca preciza o data la care sa am cablaje.
Depinde ce cereri.
Cand credeti ca veti avea cablaje ultimul model / M-ar interesa si pe mine unul.
RăspundețiȘtergereSalut.
ȘtergereNu pot inca preciza o data la care sa am cablaje.
Depinde ce cereri.
Salut,
RăspundețiȘtergereVreau si eu cablaj, varianta 2
Salut.
RăspundețiȘtergereNu pot inca preciza o data la care sa am cablaje.
Depinde ce cereri.
Momentan prea putine cereri ca sa se merite investitia pentru cablaje industriale (profi).
Daca realizez un nou lot de cablaje, acualizez pe blog.