Realizare Soba Teracota pe Colt - Partea 3



  Continuam cu realizarea sobei/teracotei.


  Asezam si lipim randul patru, dupa ce in prealabil am pregatit placile si colturile pentru rand si am adus la nivel randul trei, cel deja lipit.




  Incepem sa realizam si arcada (podul) de deasupra focarului. In prima poza inceputul realizarii arcadei (podului) si apoi arcada realizata prin trei randuri de caramida subtire.





  Pentru "estetica"sobei, nu o putem realiza ca un "cub" (sa ma exprim asa) realizam inca o polita care ne ajuta sa "strangem" soba si pe partea frontala.



  Pana aici, toate bune si frumoase. Dupa o pauza de tigare si o bere, cat sa se usuce polita ca sa putem aranja randul urmator pe ea, pregatim cahlele/placile precum si colturile pentru randul urmator, randul cinci, totodata pilim/polizam si randul patru ca sa-l aducem la nivel.

  Asezam colturile-placile, lipim randul, intarim rostul lipit si prindem clemele la randul cinci





  Tot pentru o forma placuta/atractiva/estetica a teracotei (aspect) realizam inca doua polite pe lateral, ca sa mai si ingustam putin in sus soba/teracota.




     Incepem acum ca sa croim/asezam si fumurile, eu am facut 5 fumuri



  Pregatim, asezam si randul sase al sobei/teracotei.


    Urmeaza sa punem si randul sapte al sobei, care este asemanator ca forma/placi/colturi ca si randul sase, din pacate nu am mai facut poze.

   Dupa aceea fixam si ultimul rand, adica braul superior al sobei si apoi executam "capacul"sobei, eu personal il realizez din doua randuri de caramida subtire si pamant+nisip, material folosit la realizarea intregii sobe/teracote.








   Acum putem spune ca am terminat de realizat soba/teracota.

   Mai urmeaza cateva operatii minore, curatarea fumurilor la baza lor prin cele doua orificii (dopurile) sau "gaurile de vizitare", dupa aceea putem fixa pe pozitie cele doua dopuri/capace folosind acelasi material pe care l-am folosit la realizarea sobei/teracotei.

   Verificam/curatam si vatra sobei de "resturile" de aliaj cazute, apoi verificam si cenusarul sa fie curat si GATA.

   Acum putem aprinde un mic foc de test sa vedem cum se comporta/trage soba/teracota.



  Asa cum am mentionat, la realizarea unei sobe esti mai tot timpul murdar pe maini si nu poti face poze detaliate pe etape, dar cred ca sunt suficiente si destul de explicative pozele postate pentru realizarea unei sobe/teracote.


  Doresc succes maxim tuturor celor care se vor aventura in realizarea unei sobe/teracote.


  Un foc de test, dar NU in soba prezentata aici, o soba ceva mai "veche" de prin 2014 ...



13 comentarii:

  1. Foarte frumos articolul,Bravo...si foarte corect ce a-ti spus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari,chiar este o soba frumoasa.Multa sanatate va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa ne jucam putin cu fumul:
    Când realizam prima arcada, dam drumul la fum prin spatele sobei, introducandu-l intr-un nou fum pe orizontal facut cu o noua arcada, de aici il scoteam in cele doua fumuri verticale fata laterale. Peretii focarului, pentru a pastra caldura mai mult timp, i-as fi captusit cu caramida groasa de samota in picioare si inca una suprapusa in dunga, as fi captusit si peretii fumului vertical cu caramida samota groasa in dunga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa primul fum pe orizontal cele doua fumuri succesive pe vertical,ele vor functiona cate doua?Adica doua urca,doua coboara si ies prin ultimul care merge la cos?

      Ștergere
    2. Da, este corect ce ai scris, dupa fumul orizontal, fumul "urca" prin cele "doua" fumuri succesive verticale, apoi coboara pe inca doua fumuri verticale si ies la final impreuna printr-un singur fum spre cos.
      Din discutiile avute cu beneficiarul sobei, este "super multumit de functionarea/randamentul sobei" realizata in acest mod.
      Deci concluzia este: "Inca un client multumit de lucrarea executata".

      Ștergere
  4. Puneți 2 3 poze și cu vătrariul să vadă omu pănă la poduri. Alții folosesc fiare alții nu știu cum să prindă podetu (primul pod mă refer) și unde arde focu rămăne tot deschis??

    RăspundețiȘtergere
  5. De pus poze, nu as zice ca nu pun, nu am poze cu realizarea podului, asta inseamna sa stea cineva langa mine sa faca poze, eu fiind murdar pe maini nu pot face si nici nu stau de poze.
    Cu fiare se face mult mai usor podul, dar nu rezista in timp la foc fierul, se "arde".
    Unde arde focul...trebuie sa ramana deschis, fumul pe unde pleaca din focar??

    RăspundețiȘtergere
  6. pot folosi modelul dumneavoastra si pentru o soba facuta doar din caramida simpla sau refractara?

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o soba frumoasa. Multa sănătate vă doresc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună seara de cate placi teracota e nevoie pentru o astfel de sobă?

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut. Normal la o soba pe colt este necesar minim o soba si jumatate normala.

    RăspundețiȘtergere