Statie de Lipit simpla cu Letcon 24 V , 48-60 W





Statie de Lipit simpla cu Letcon 24 V, 48-60 W


    Dorind ca sa-mi realizez o Statie de Lipit ce foloseste un letcon de 24V si 48-60W (ca sa scap de clasicul pistol de lipit Radioprogres), prin anul 2009 am cautat o schema si m-am oprit la schema Statiei de Lipit Wolf (Solomon), statie destul de discutata pe forumul electronistilor Elforum intr-un topic destul de vast.
   Topicul dedicat acestei statii de lipit, poate fi gasit aici:  Statie de lipit .

    Schema este destul de simpla, un amplificator operational dual LM358, un optotriac MOC3041, un triac BT138, un stabilizator de tensiune LM7812 si cateva componente discrete, toate piesele pot fi recuperate din diverse montaje, DAR testate inaintea plantarii pe cablaj.

   Schema statiei de lipit:


  
    Am achizionat letconul de la un magazin de electronice din Bucuresti de pe str Maica Domnului (nu cel cu nume de fosta retea telefonica) la un pret rezonabil la acel timp, circa 25 ron.

  Am cautat apoi prin cutiute si am strans toate componentele necesare realizarii statiei , dupa aceea m-am apucat de proiectarea/desenarea unui cablaj pentru aceasta statie in programul Sprint Layout.
   La acel timp (2009) nu eram asa de familiarizat/deprins cu acest program (eram incepator), dar am reusit sa desenez un cablaj pentru aceasta statie de lipit.

  Asa arata cablajul desenat la acel timp, avea o dimensiune de de aproximativ 65/60 mm:







    Dupa desenarea si realizarea fizica a cablajului (tot transfer de toner si la acea vreme) m-am apucat de realizarea Statiei.

   Toata Statia de Lipit (inclusiv realizarea fizica a cablajului) a fos realizata-testata intr-o singura zi, pe data de 31-12-2009.






   Dupa aceea, statia a fost montata intr-o carcasa de sursa PC recuperata/dezafectata, am lasat si coolerul fostei surse ca sa raceasca eventuala incalzire a radiatoarelor montate pe triac si stabilizatorul de tensiune.

La aceasta carcasa, am reusit sa-i realizez si un panou frontal din aluminiu (taiare, decupari, gauri, finisaje, etc), apoi am desenat aspectul panoului in programul Front Designer 3.
   




   Dupa realizarea lui in program, l-am printat pe o jumatate de folie pentru laminare documente (pe partea interna, cea mai "lipicioasa" sa o numesc asa) si apoi am "calcat" cu fierul de calcat (ca si la realizarea cablajelor) pana cand folia si inclusiv tonerul s-au lipit de panoul frontal realizat din aluminiu, panou care era deja pregatit in prealabil cu decupaje, gauri, finisat.

   Dupa calcare, eu unul, nu am indepartat folia, a ramas lipita pentru protectia scrisului de pe panou.







    Dupa ceve timp, studiind cablajul am remarcat ca la acel timp, fiind incepator in Sprint Layout,  nu am tinut cont de cateva reguli-conditii necesare la proiectarea/desenarea unui cablaj, asa m-am decis ca sa il redesenez.


   Voi reveni cat de curand, cu detalii despre aceasta statie de lipit si cu versiunea 2 a cablajului realizat industrial, oferit si spre vanzare celor interesati de realizarea Statiei de Lipit.
   

2 comentarii:

  1. Bună seara.
    As vrea sa scap de pistolul de lipit radioprogres 😁
    Ce modificări sunt necesare cablajului?
    As vrea sa cumpăr un cablaj nou de la d-stra dacă aveți?!
    Ce letcon mai exact, un link se poate? Sunt din Iași . Mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut.
    Nu sunt necesare modificari ale cablajului.
    Letconul este unul de 24v si 48W, cauta pe Google si are diferite preturi, depinde de magazin, undeva intre 25-60 ron.

    RăspundețiȘtergere