Numarator cu Arduino si 4 digiti LED - 7 segmente.




Numarator cu Arduino si 4 digiti LED - 7 segmente.


    Fiind atras de Arduino si digiti LED cu 7 segmente si din dorinta de a invata mai multe lucruri sub mediul Arduino, dupa cateva cautari pe net am reusit sa gasesc un cod (sketch) care sa faca cat de cat ceea ce imi doream.

     Am testat sketch-ul ca sa vad cum se vad aprinsi digitii multiplexati, totul era ok, bineinteles toate astea dupa asignarea pinilor doriti de mine in codul arduino pentru cele 7 segmente si cei 4 anozi/catozi ai digitilor.


Schema digiti si segmente afisaje:



Asignarea pinilor in cod pentru segmente, digiti si doua butoane pentru numarare UP-DOWN:





       
    Asa arata schema numaratorului realizat cu Arduino Nano, afisaj 4 digiti LED si 2 butoane pentru numarare Plus (UP) - Minus (DOWN), numar maxim 9999.

    Afisajul cu 4 digiti LED folosit la testul numaratorului, este de tip Anod Comun (AC), dar se poate folosi si un afisaj de tip Catod Comun (CC), prin modificari minore in cod.

   


   Codul folosit de mine pentru schema de mai sus, poate fi descarcat de aici:


    Datorita faptului ca atat pinii care comanda segmentele afisajului, cat si pinii care comanda Anozii digitilor erau conectati direct pe pinii Arduino, lumina emisa de afisaj era destul de puternica si se putea observa la schimbarea cifrelor de pe afisaj si iluminarea slaba a unor segmente care NU trebuiau sa fie aprinse deloc. 

   De aceea am modificat schema numaratorului, prin adaugarea unor rezistente de limitare a curentului intre pinii Arduino si pinii segmentelor de la afisaj, rezistente ce au valoarea de 330 ohmi.

   Pentru afisaje cu Anod Comun (AC) comanda pinilor de la digiti am realizat-o cu ajutorul a patru tranzistori PNP de tip BC557, care au colectorul (C) conectat la + 5Vcc, emitorul (E) conectat la pinul AC al digitilor, iar tranzistorii erau comandati de pinii Arduino prin intermediul unor rezistente de 1k montate intre baza (B) tranzistorilor si pinii Arduino.

    Acum schema modificata arata asa pentru Anod Comun (AC):


    Pentru afisaje cu Catod Comun (CC) comanda pinilor de la digiti am realizat-o cu ajutorul a patru tranzistori NPN de tip BC547, care au colectorul (C) conectat la GND (masa), emitorul (E) conectat la pinul AC al digitilor, iar tranzistorii erau comandati de pinii Arduino prin intermediul unor rezistente de 1k montate intre baza (B) tranzistorilor si pinii Arduino.

Acum schema modificata arata asa pentru Catod Comun (CC):



    Urmeaza in functie de timpul liber, testarea pe breadboard a celor doua scheme de mai sus si postarea codurilor necesare daca necesita modificari soft

    Voi reveni cu noutati  ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu