Sursa Digitala cu Atmega8 & LCD 16x2 & LM723 - Pasul -> 3



  Acum vom discuta de efectuarea reglajelor sursei la prima punere in functie.

  Prima data se scrie HEX-ul in Atmega 8 folosind HEX-ul atasat in arhiva precum si urmatoarele setari pentru fusebits:



  Eu am folosit acest calculator pentru fusebits, deoarece am folosit softul SinaProg si USBasp pentru a scrie HEX-ul in Atmega 8. Imi trebuia in SinaProg valorile incercuite pentru fusebits:


  In arhiva sunt atasate doua HEX-uri:

                 1 - Sursa Digitala.hex, este modificat de mine sa apara mesajul:
                                                                                    SURSA 0-25 V 0-5A
                 2 - zasilacz_mikroprocesorowy.hex, este hexul original, apare mesajul:
                                                                                    Zasilacz 0-25V 0-5A

  Se monteaza Atmega 8 in soclu si dupa verificarea tuturor conexiunilor, ca sa fie realizate conform schemei electrice, procedam la punerea sursei sub tensiune.

  Daca dupa pornirea sursei NU apare nimic pe LCD trebuie verificat/reglat contrastul LCD-ului din semireglabilul P1, cel care se ocupa cu reglarea contrastului, in schema mai este unul cu numele P1 la U7.

  La pornirea sursei trebuie sa apara scris mesajul "Zasilacz 0-25V" sau "Sursa 0-25V 0-5A", depinde de ce HEX a fost scris in Atmega 8, apoi dupa circa 1-2 sec trebuie sa apara indicatiile de tensiune (volti), intensitate (amperi) si temperatura.

  Pe prima linie a LCD-ului trebuie sa apara ceva de genul: "U 12.0V    T 21'C" iar pe linia a doua sa apara ceva de genul : "I 0.00A         u".

  Inainte de a trece la reglarea sursei, trebuie sa ne asiguram ca avem toate tensiunile ok, tensiunea principala a sursei (cea de forta 25vcc) , tensiunile de alimentare a sursei,  de +12v si + 5v.


  Acum putem sa incepem reglarea propriuzisa a sursei, prima data trebuie sa reglam tensiunea de offset a lui U7, pentru a putea face acest lucru, decuplam mufa conectorului CN-1a de pe placa Main Board, iar pinul 8 al mufei il conectam la masa (Gnd), (cel incercuit in poza 2).




  Prin reglarea semireglabilului P1 conectat intre pinii 1 si 5 si -5v reglam ca la iesirea lui U7 (pin 6) sa avem cea mai mica tensiune. Dupa acest pas, conectam din nou mufa CN-1a si apoi setam 12v ( din butonul cu tensiune presetata) si masuram tensiunea pe pin 6 de la iesirea lui U7, ar trebui sa avem exact 1,2 v. Mai putem regla fin (corect) din P1 pana avem exact 1,2 v pe iesirea lui U7.

  Dupa acest pas, putem face reglarea divizorului rezistiv de la iesirea sursei. Conectam un voltmetru la iesirea sursei si reglam din P3 pana indicatia voltmetrului corespunde cu tensiunea presetata ca sa fie furnizata la iesirea sursei, adica 12 v. Putem masura tensiunea si pe pinii 4 si 5 lui U5 (LM723) unde ar trebui sa fie regasita tensiunea de 1,2 v.

  Pe LCD, cu siguranta nu v-a afisata corect tensiunea de 12 v, acum putem face calibrarea tensiunii afisate pe LCD din semireglabilul P4 pana cand tesiunea afisata pe LCD-ul sursei corespunde cu tensiunea masurata de voltmetrul conectat la iesirea sursei.

  Acum schimbam tensiunile de la iesirea sursei prin apasarea succesiva a butoanelor cu tensiuni presetate, tensiunea afisata de  voltmetrul de la iesirea sursei, cat si tensiunea afisata pe LCD-ul susei trebuie sa  fie egale (aceeiasi indicatie), daca nu se repeta reglajele de mai sus pana corespund exact cele doua tensiuni afisate.

  Cand se schimba tensiunea la iesirea sursei, mai mare de 12,5 v, ar trebui sa auzim cupalarea releului care comuta infasurarile secundare ale transformatorului care alimenteaza partea de forta a sursei.  In cazul in care nu se face comutarea infasurarilor, trebuie sa verificam din ce cauza nu se comuta infasurarile.

  Daca totul este ok pana aici, acum putem sa trecem la calibrarea sursei pentru partea de intensitate (amperaj).

  Din semireglabilul P2 conectat intre pinii 1 si 5 ai lui U6, reglam ca la iesirea lui U6 (pin 6) sa avem indicatia 0 (zero).

  Trebuia acum sa conectam la iesirea sursei un bec de 12v / 21w si masurand tensiunea pe rezistenta de sunt R12 (0,1 ohm / 10 w) sa avem o tensiune de aproximativ 175 mV (consumul becului). dupa aceasta reglam din semireglabilul P5 ca la iesirea lui U6, sa avem de 10 ori mai mare tensiunea masurata pe rezistenta de sunt, daca pe R12 avem 175mV masurati, la iesirea lui U6 trebuie sa avem de 10 ori mai mare tensiunea, adica 1,75 v.

  Dupa efectuarea acestui reglaj, indicatia de pe LCD-ul sursei ar trebui sa fie corecta, adica sa ne indice 1,75 A , curentul "tras" de acel bec auto de 12v / 21w (21w impartiti la 12v = 1,75 A).

  Acum avem sursa reglata pentru indicatii corecte la iesire, atat pentru tensiune (V) cat si pentru intensitate (A).

  Cand pe linia a doua a LCD-ului (sub indicatia temperaturii) avem indicatia "u" sau "i" (cele doua indicatii se pot schimba apasand butonul MODE, iar din UP si DOWN se pot selecta alte valori pentru u si i) putem modifica tensiunea sau intensitatea de la iesirea sursei in functie de dorinta (in functie de ce avem afisat u sau i) din butoanele UP si DOWN.

  Mai ramane acum sa reglam limitarea de curent la iesirea sursei, protectia la scurtcircuit la iesirea sursei si cele doua praguri pentru temperatura T1 si T2.

  Pentru limitarea de curent a sursei, apasam pe butonul ON/OFF al sursei si iesirea sursei este decuplata de la consumator (becul de 12v / 21w). Prin apasrea butonului MODE selectam sa avem afisat "i" pe afisaj, acum putem seta limita de curent din cele doua butoane UP si DOWN si setam ca sa avem maxim 1A la iesirea sursei.

  Apasam din nou butonul ON/OFF, ca sa cuplam iesirea sursei la consumator (becul auto) si trebuie sa se aprinda LED-ul (galben) D2 din schema, LED care ne indicva limitarea de intensitate (amperaj). Daca se aprinde LED-ul limitarea functioneaza ok.

  LED-ul D2 (galben) se mai aprinde si atunci cand temperatura radiatorului a depasit temperatura maxima setata din soft, pentru pornire ventilator si decuplare sarcina si se stinge dupa ce temperatura radiatorului a scazut sub limita minima setata a temperaturii radiatorului, moment cand se cupleaza iar iesirea sursei la consumator. Se previne prin acest lucru ambalarea termica a sursei.

  Reglam acum protectia la scurt a sursei, apasam butonul ON/OFF ca sa decuplam iesirea sursei, acum deconectam becul auto si facem scurt intre bornele plus si minus ale sursei cu o sarma.
  La apasarea butonului ON/OFF pentru cuplarea iesirii sursei, trebuie sa se aprinda LED-ul (rosu) D3 si trebuie sa auzim un sunet intermitent in buzzerul sursei care ne atentioneaza ca sursa este in scurt.

  Acum si protectia la scurt pe iesire functioneaza corect.

  Pentru o functionare corecta a protectiei la scurt, intre cablajul sursei si bornele de iesire al sursei, trebuie sa folosim fire cat mai scurte posibil si suficient de groase, altfel este posibil ca la un scurt pe iesire sa nu functioneze protectia (semnalizarea atunci când rezistența de sarcină este mai mică de 0,1 ohm).

  Mai ramane acum sa reglam pragurile de temperatura, minim si maxim (T1 si T2), T2 este pragul maxim la care porneste ventilatorul si decupleaza iesirea sursei de la consumator si asteapta pana temperatura radiatorului pe care sunt montati finalii ajunge la cea setata -T1 este pragul minim setat cand cupleaza iar iesirea sursei la consumator.

  Aceste praguri (T1 si T2se pot seta independent,  in functie de dorintele fiecaruia, la pornirea sursei cum este explicat ceva mai jos si memoreaza in soft setarile facute.

  Se opreste sursa prin decuplarea de la retea (din butonul ON-OFF al sursei, NU cel care decupleaza iesirea sursei), se tine apasat butonul MODE si se repune sub tensiune sursa, acum in locul literei u sau i, apare T1 (pragul de jos) cand se cupleaza sursa iar la consumator si setam din UP si DOWN temperatura dorita, sa zic un 45 grade, apoi  se apasa iar butonul MODE, apare pe afisat T2 (pragul de sus) cand porneste ventilatorul si se decupleaza sursa de la consumator, se regleaza din UP si DOWN temperatura dorita, sa zic un 60 grade. La o noua apasare pe butonul MODE se iese din setarea pragurilor T1 si T2 si sursa revine la programul normal de lucru/setare u sau i , in functie de ce este afisat pe LCD.


  Acum sursa poate fi folosita pentru alimentarea diferitelor montaje care se doresc alimentate din sursa.


Un mic clip filmat in timpul testarii/reglarii sursei (scuze pentru calitatea clipului, este filmat cu telefonul, nu cu o camera performanta):





Atasez mai jos o arhiva ce contine: schema, cablajele in format PDF sc 1:1, HEX-urile aferente pentru Atmega 8, precum  si aceste instructiuni pentru reglare a sursei.


  Arhiva poate fi descarcata de aici:






   SUCCES in realizarea sursei si astept poze cu sursa finalizata pe care sa le postez pe blog.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu