Realizarea unui macros in Sprint Layout 5 - partea 1




 Vreau sa descriu sumar, pasii necesari pentru a putea creea un macros pentru o anumita componenta care nu o avem in programul Sprint Layout 5.

  Macros este "imaginea" unei capsule folosite in program pentru proiectare/desenare cablaj dupa schema electrica si trebuie sa corespunda cu dimensiunea/specificatiile din datasheetul componentei respective.

  In acest mic tutorial, eu am exemplificat realizarea unui macros pentru capsula de circuit integrat PDIP (Plastic-Dual-In-Line Package), in speta un circuit integrat PDIP cu 8 pini (exemplu - LM358).

  Urmand pasii descrisi si in baza unui datasheet al componentei al carui macros se doreste realizat, se poate realiza orice componenta destul de usor si rapid, cu putina experienta.

  La inceput cu siguranta este greu in realizarea unui macros, dar dupa cateva componente creeate, v-a fi destul de usor si rapid creearea unui macros al unei componente, o spun din propria experienta, si mie la inceput imi parea destul de greu, dar acum in cateva minute este gata, depinde acum si de complexitatea componentei.  Una este sa faci un macros pentru o rezistenta de 0,25W si una este sa faci un macros pentru un circuit integrat SMD cu 40 de pini, sau ceva mai complex.

  Particularitatea acestui program Sprint Layout (si care m-a atras alaturi de el) este usurinta lui in exploatare si totodata usurinta realizarii unui macros (footprint - in alte programe) pe care il dorim.

  Pentru inceput, trebuie sa aveti instalat programul Sprint Layout 5 (si pe Sprint Layout 6 este la fel), precum si datasheetul componentei dorite descarcat.

  Deschidem intai programul, apare ca in poza:



Primul pas in realizarea unei componente, alegem-selectam layerul S1 (Silkscreen Top), layer pe care vom desena propriu zis forma capsulei/componenta.

  Selectia se face ca in poza de mai jos, click stanga pe "cercul" de sub S1 si trebuie sa avem acel mic punct negru sub S1 (layerul activ).

NU trebuie sa dati click stanga direct pe scrisul S1, asa veti ascunde acest layer, daca din greseala se ascunde acest layer ( apare taiat oblic cu liniuta ) da-ti iar click stanga pe S1 si apare iar vizibil.



  Acum trebuie sa setam rezolutia grid-ului, eu personal as recomanda 1,27 mm, uzual distanta intre pinii unui CI este de 2,54 mm, dar fiecare isi poate seta ce rezolutie doreste. de multe ori este necesara chiar si rezolutia minima a programului, cea 0,079375 mm, sau de ce nu definita de utilizator.

  In poza urmatoare se poate vede de unde se seteaza rezolutia grid-ului:



  Deschidem (daca nu era deschis) datasheetul componentei caruia dorim sa-i realizam un macros si cautam spre sfarsitul lui proprietatile capsulei/componentei.  componenta poate avea diferite tipuri de capsule , SMD, DIP, SOIC, etc, ne hotaram ce tip de capsula dorim sa realizam si cautam specificatiile in datasheet.

  Asa arata in datasheet specificatiile capsulei propuse spre exemplu, C.I.  LM 358 capsula PDIP



  Acum dupa ce am "facut" layerul S1 activ (acel mic punct negru sub S1), avem si specificatiile capsulei la indemana, sa incepem realizarea/desenarea capsulei.

  Selectam in program "track" cu un click stanga, iar apoi selectam/modificam grosimea traseului cu care vom desena, eu am desenat cu 0,20 mm.




    Acum incepem sa desenam capsula, am vazut in specificatii ca are o lungime de ~ 10 mm, am trasat un traseu de 10,16 mm, care este una din laturile lungi ale capsulei, deci lungime capsula 10,16 mm.



  Trasam acum si partea scurta a capsulei, in specificatii spune ca are o latime de ~ 6,6 mm, am trasat un traseu de 6,35 mm, care este latimea capsulei



 Dam acum cate un click dreapta pe rand, pe fiecare traseu in parte si selectam "duplicate", si apar 2 trasee de 10, 16 mm si apoi doua trasee de 6, 35 mm.



  Le "mutam" si le "asezam" ca sa realizam capsula integratului. Dupa mutare/asezare, trebuie sa arata ca in poza atasata (au am desenat si "cheia" capsulei ca la C.I. romanesti, mai nou se pune un punt la pin 1)



  Selectam tot ce am desenat/asezat pana acum cu tastele CTRl +A si se fac "roze" ca in poza, dam click greapta pe unul din trasee si apare o fereastra asemanatoare ca in apoza si apoi click stanga pe Build group, asa am "unit" toate traseele intr-un tot unitar, daca vrem puta capsula toata unde-cum dorim, nu mai mutam fiecare traseu in parte ca inainte.



 Bun, pana aici am desenat forma-dimensiunea capsulei, acum trebuie sa adaugam pad-urile. Prima data selectam ca activ layerul C2 (Copper - Bottom), click stanga sub C2 si trebuie sa para acel mic punct negru sub el.

 Selectam acum ce tip de pad vrem sa folosim pentru capsula, rotund, octogonal, patrat, etc din sectiunea "pad" a programului Sprint Layout.



  Dupa "stabilirea" formei, trebuie sa stabilim si dimensiunile pad-ului




Acum "plantam" padurile:



Asa arata acum capsula integratului cu pad-uri



 Trebuie sa verificam distanta intre pad-uri ca sa fie conform datasheetului.
 Prima data distanta intre sirurile de pini, se vede in poza ca este de 8,89 mm, iar in datasheet specifica 8,26 mm si 10, 92 mm, eu unul recomand aproximativ distanta minima.




 Verificam si distanta dintre pini/pad-uri pe acelasi rand, este de 2,54 mm ca in datasheet




   - va urma partea -2

Un comentariu:

  1. La multi ani ! Se poate realiza și altfel, eu scanez cu Screen Captor piesa, o salvez in Windows Bit Map, o import in Sprint Layout 6.0, măresc sau micșorez imaginea pana la dimensiunile specificate in data catalog .Desenez conturul piesei, pun pad-urile pe C2 și silk screenul pe S1, după care se face build grup, se salvează in Macros și gata .

    RăspundețiȘtergere